top of page
doğada hayatta kalma eğitimi

DOĞADA HAYATTA KALMA

DOĞADA HAYATTA KALMA

 

GİRİŞ

Yeryüzünde var olan tüm hayvan ve bitki türleri, Dünya’nın sadece belli bölgelerinde ve sınırlı iklim koşullarda yaşamını sürdürebilirken, oksijen bulunmayan uzay boşluğu da dahil, her türlü iklim ve coğrafik ortamda insan varlığına rastlamak mümkündür.

İnsan; anatomisiyle, zihinsel ve bedensel özellikleriyle ve en önemlisi zekâsıyla, kendini bulunduğu ortama adapte edebilme ve yaşamını sürdürebilme kabiliyetine sahiptir.

Ancak; pek çok insanın yaşamını sürdürebildiği sıra dışı koşullar, nasıl oluyor da, bazen diğerleri için ölümcül bir ortam haline gelebiliyor?

Artik bölgeler ve çöller gibi sıra dışı bazı coğrafik ve iklimsel koşullar, bazı insanlar için günlük yaşamın doğal bir parçasıyken, diğerleri için ciddi yaşamsal riskler yaratabilmektedir.

Dünya’ya gelen bir bebek, ailesinin koruması altında büyürken, aynı zamanda bu süreçte, bulunduğu şartlarda tek başına hayatta kalabilmesini sağlayacak bilgi ve davranış biçimlerini de öğrenmektedir.

Bulunduğumuz ortamda hayatta kalmamızı sağlayacak bilgi ve davranış biçimlerini öğrenme sürecine kısaca adaptasyon diyoruz.

Modern şehir hayatı ile birlikte yaşam kalitesi artan ve doğadan uzaklaşan insanlar, doğada hayatta kalmalarını sağlayacak bilgi ve alışkanlıklardan uzaklaşmış ve rahatlık bir yaşam biçimi haline gelmiştir.

Bir zamanlar günlük yaşamın doğal bir parçası olan, barınma, beslenme, ateş yakma, avlanma gibi bilgiler unutulmuş, bunun sonucu olarak da, doğal hayat ile ani karşılaşmalar, insanlar için hayatta kalma güçlükleri yaratmaya başlamıştır.

Doğada hayatta kalabilmemiz; adaptasyon sürecini atlatmaya ne kadar hazır olduğumuza ve bu süreci hangi koşullarda ve ne kadar az hasarla atlatılabildiğimize bağlıdır.

TARİHÇE

Doğada hayatta kalabilme faaliyeti ve eğitimleri ilk olarak, özellikle yabancı topraklarda savaşan askerlerin, alışık olmadıkları koşullarda tek başlarına kaldıklarında, yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Eski dönemlerde askerler sefere çıktıklarında, karadan veya denizden yaşamlarını kolaylaştırabilecek pek çok şeyi yanlarında taşıyabildiklerinden ve bu seferler çoğu zaman aylarca sürdüğü için, yeni koşullara adapte olabilmek için askerlerin yeterince zamanları oluyordu.

Havacılığın gelişmesi ile birlikte, o güne kadar insanların hiç gitmediği ya da çok az insan varlığının bulunduğu bölgelerin üzerinden uçuşlar başlamıştır.

Modern anlamda hayatta kalabilme eğitimleri ise; özellikle askeri havacılığın gelişmesi ile birlikte bu günkü durumuna gelmiştir.

Düşen bir uçakta bulunan uçucu personel hızlı bir şekilde, kendini çok farklı bir iklim, coğrafya ve kültürel ortamda bulmaktadır.

Bu ihtimal, adaptasyon için gerekli sürenin olmaması anlamına gelmektedir. Böyle bir duruma hazırlıksız yakalanma halinde ise hayatta kalabilme mücadelesi ciddi bir sorun olmaktadır.

Bu ihtimaller, uçucu askeri personelin Doğada Hayatta Kalma eğitimi alma gerekliliği doğurmuştur.

Tüm Dünya’da basılan ilk modern Doğada Hayatta Kalma eğitim kitapları, askeri havacılar için yazılmıştır. Günümüzde yazılan ve basılan belgelerin kaynağı, büyük oranda bu kitaplardır.

Doğada hayatta kalma bilgi ve davranışları yeni keşfedilmiş şeyler değildir. Bu bilgiler; binlerce yıldır doğada varlığını sürdüren insan türünün günlük hayatının doğal bir parçasıdır.

NEDEN DOĞADA HAYATTA KALMA EĞİTİMİ ALMALIYIZ?

Biz insanlar genel olarak, televizyon haberlerinde ya da basında gördüğümüz kötü olayların kendi başımıza geleceğine pek ihtimal vermeyiz.

Keşke böyle olsaydı…

Her ne kadar insanoğlu gelişen teknoloji ve modernleşme ile birlikte doğal yaşamdan uzaklaşmış olsa da, yine gelişmenin verdiği imkânlar sayesinde, hobi, spor, gezi ya da iş amacıyla şehirlerden ve medeniyetten uzaklaşmaya ve hiç bilmedikleri farklı coğrafyalara seyahat etmeye başlamışlardır.

Uzun zamandır yabancılaştığımız doğaya geri dönüş faaliyetleri ve seyahatler sırasında ise, tatsız olayların yaşanma ihtimali ve sıklıklarında ciddi artışlar yaşanmaya başlamıştır.

Yaşadığımız yüzyılda Dünya nüfusu çok hızlı bir şekilde artıyor. Dünya’nın kaynakları ise sınırlı ve bu sınırlı kaynakların paylaşımı sebebiyle, sürekli bir yerlerde savaşlar meydana geliyor. Milyonlarca insan bu savaşlar sebebiyle hayatını kaybediyor, yaşadığı yerleri terk ediyor.

Küresel ısınma ve artan iklim sorunları nedeniyle, milyonlarca insan gıdaya ve suya erişimde sıkıntılar yaşıyor ve hayatını kaybediyor.

Her yıl Dünya’da bir yerlerde, birçok deprem, sel, tsunami, büyük yangınlar meydana geliyor.

Meydana gelen salgın hastalıklar Dünya’daki tüm dengeleri altüst ediyor, ekonomik krizler yaşanıyor, ülkeler kendi içine kapanarak kaynaklarını paylaşmaktan vazgeçiyor. Milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerde halk beslenme konusunda endişeye kapılıyor ve süper marketlere hücum ediyor.

Tüm bunların bizim başımıza da gelmeyeceğini söyleyebilir miyiz? Bu olaylar yaşandığında barınma, beslenme, su gibi en temel ihtiyaçların karşılanması büyük bir krize dönüşebilmektedir.

Doğada Hayatta Kalma eğitimleri; yukarda bahsi geçen, her hangi bir kaza ya da hayatta kalma mücadelesi söz konusu olduğunda, ihtiyaç duyduğumuz yardım bize ulaşıncaya ya da biz kendi çabamızla yardıma ulaşıncaya veya yaşamımızın devamlılığını sağlayacak adaptasyonu gerçekleştirinceye kadar geçecek sürede, hayatta kalabilmemizi sağlayacak bilgi ve zamanı bize vermektedir.

Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. İnternete biraz zaman harcayarak, doğada hayatta kalma ile ilgili her türlü bilgiye, video ve görsele ulaşabiliriz ve bu çok büyük bir şans. Ancak bu teorik veya görsel bilgileri, uygulamaya dökmeden, pratik yapmadan kendinize duyacağınız güven, sizi yarı yolda bırakabilir.

Doğada Hayatta Kalma Eğitimleri mutlaka uygulamalı olarak gerçekleştirilmeli, bu eğitimlerde kafa karıştırıcı birçok farklı bilgi ve teknik yerine, gerçekçi ve temel bilgiler verilmelidir. Bir tane ateş yakma tekniğini uygulamalı olarak çok iyi bilmek, birçok tekniği teorik olarak bilmekten daha gerçekçi bir yaklaşımdır.

Hayat sigortası, daha fazla yaşamamızı garanti etmediği halde, hayatta kalma eğitimleri bize bunu sağlar. Hayatta kalma eğitimleri, hayat sigortasının gerçek bir şeklidir ve en önemli tarafı da; poliçenizin karşılığını almak için ölmenize gerek yoktur. Karşılığınızı hayatta kalarak alırsınız.

BÜYÜK AYI DOĞADA HAYATTA KALMA EĞİTİMLERİ

Doğada Hayatta Kalma Eğitim içerikleri BÜYÜK AYI tarafından hazırlanmış ve uygulamaların ağırlıklı olduğu bir eğitim programıdır.

Her eğitim sonunda katılımcılara, katıldıkları eğitim FAZ’ına ait, BÜYÜK AYI Doğada Hayatta Kalma Eğitimi Katılımcı Sertifikası verilir.

FAZ 1 FARKINDALIK EĞİTİMİ

Katılımcılara dershane ortamında, doğada hayatta kalma eğitimlerinin gerekliliği, hayatta kalma planı, hayatta kalma malzeme ve çantaları, hayatta kalabilmenin fiziksel ve zihinsel hazırlıkları gibi konular hakkında bilgilerin verildiği ve yön bulma, işaret verme, ateş yakma, su arıtma gibi konularda kısa uygulamaların gösterildiği bir eğitimdir.

FAZ 1 Farkındalık Eğitim süresi; 4 saattir. 

FAZ 2 / 1. KUR DOĞADA HAYATTA KALMA (YAZ) EĞİTİMİ

Katılımcılara doğal ortamda ve kamplı olarak doğada hayatta kalma konularının teorik ve uygulamalı olarak öğretildiği bir eğitimdir. Eğitim konularının ve uygulamaların fazla olması sebebiyle Eğitimleri olarak uygulanır. Her kur 2 GÜN / 1 GECE dir.

      FAZ 2 eğitimlerinde konaklama ve beslenme ile ilgili her hangi bir kısıtlama yoktur. Tüm kamp malzemeleri (Çadır, Mat, Uyku Tulumu vs.) ve beslenme ihtiyaçları BÜYÜK AYI tarafından karşılanır. FAZ 2 / 1. KUR YAZ eğitim konuları aşağıda olduğu gibidir.

  • Hayatta Kalma Hazırlığı

  • Fiziksel Hazırlık:

  • Zihinsel Hazırlık:

  • Malzeme Hazırlığı: 

  • Hayatta Kalma Planı

  • Harita Çalışması:

  • Meteoroloji:

  • Bilgi Paylaşımı, Bilgilendirme:

  • İşaret Verme

  • Yön Bulma

  • Arazide İlerleme Ve Rota Seçimi

  • Barınaklar

  • Ateş Yakma

  • Su Elde Etme

FAZ 2 / 2. KUR DOĞADA HAYATTA KALMA (YAZ) EĞİTİMİ

FAZ 2 / 2. KUR YAZ eğitim süresi 2 GÜN / 1 GECE dir. Eğitim konuları aşağıda olduğu gibidir.

  • Beslenme Ve Yabani Gıdalar

  • Yabani Bitkisel Gıdalar

  • Yabani Hayvansal Gıdalar

  • Tuzaklar

  • Vahşi Yaşam / Yırtıcılar

  • Doğada İlkyardım

FAZ 2 / 3. KUR DOĞADA HAYATTA KALMA (KIŞ) EĞİTİMİ

FAZ 2 / 3. KUR KIŞ eğitimi; kış koşullarında gerçekleştirilen, katılımcıların kendi inşa ettikleri iglo, kar mağarası gibi barınaklarda geceledikleri ve soğuk iklim koşullarında hayatta kalma konularının öğretildiği bir eğitimdir. Beslenme ile ilgili bir kısıtlama yoktu.

FAZ 2 / 3. KUR KIŞ eğitim süresi 2 GÜN / 1 GECE dir. Eğitim konuları aşağıda olduğu gibidir.

  • Kış Barınakları

  • Ateş Yakma

  • Çığ Bilgisi

  • Çığda Arama ve Kurtarma

  • Hipotermi Ve Soğuk Yaralanmaları

  • Beslenme

FAZ 3 / DOĞADA HAYATTA KALMA YAZ UYGULAMASI

FAZ 2 eğitimlerini tamamlamış katılımcılar ile sıcak iklim koşullarında gerçekleştirilen, 24 saatlik bir Hayatta Kalma Uygulamasıdır.

Katılımcılar BÜYÜK AYI tarafından hazırlanarak kendilerine verilen bir hayatta kalma malzemesi ile 24 saat boyunca, sert bir yapıya sahip arazide, A noktasından B noktasına intikal ederler.

Katılımcılara BÜYÜK Ayı tarafından uyku tulumu verilir ancak çadır verilmez ve katılımcılar geceyi kendi hazırladıkları barınakta geçirirler.

FAZ 3 / YAZ Uygulaması eğitim süresi 2 GÜN / 1 GECE dir.

FAZ 3 / DOĞADA HAYATTA KALMA KIŞ UYGULAMASI

FAZ 2 ve FAZ 3 YAZ eğitimlerini tamamlamış katılımcılar ile kış koşullarında ve karlı bir ortamda gerçekleştirilen, 24 saatlik bir Hayatta Kalma Uygulamasıdır.

Katılımcılar BÜYÜK AYI tarafından hazırlanarak kendilerine verilen bir hayatta kalma malzemesi ile 24 saat boyunca, sert ve karla kaplı bir arazide, A noktasından B noktasına intikal ederler.

Katılımcılara BÜYÜK Ayı tarafından uyku tulumu verilir ancak çadır verilmez ve katılımcılar geceyi kendi hazırladıkları kış barınaklarında geçirirler.

FAZ 3 / KIŞ Uygulaması eğitim süresi 2 GÜN / 1 GECE dir.

FAZ 4 / DOĞADA HAYATTA KALMA YAZ UYGULAMASI

FAZ 2 ve FAZ 3 YAZ eğitimlerini tamamlamış katılımcılar ile sıcak iklim koşullarında gerçekleştirilen, 48 saatlik bir Hayatta Kalma Uygulamasıdır.

Katılımcılar BÜYÜK AYI tarafından hazırlanarak kendilerine verilen bir hayatta kalma malzemesi ile 72 saat boyunca, sert bir yapıya sahip arazide, A noktasından B noktasına intikal ederler.

Katılımcılara BÜYÜK Ayı tarafından uyku tulumu verilir ancak çadır verilmez ve katılımcılar 3 gece farklı bölgelerde geceyi kendi hazırladıkları barınakta geçirirler.

Katılımcıların; açlık, karanlık, yalnızlık gibi hayatta kalma streslerini deneyimlemeleri ve kendi sınırlarının farkına varması sağlanır.

FAZ 4 / YAZ Uygulaması eğitim süresi 4 GÜN / 3 GECE dir. 

FAZ 4 / DOĞADA HAYATTA KALMA KIŞ UYGULAMASI

FAZ 2 ve FAZ 3 KIŞ eğitimlerini tamamlamış katılımcılar ile soğuk iklim koşullarında gerçekleştirilen, 48 saatlik bir Hayatta Kalma Uygulamasıdır.

Katılımcılar BÜYÜK AYI tarafından hazırlanarak kendilerine verilen bir hayatta kalma malzemesi ile 48 saat boyunca, karla kaplı bir arazide, A noktasından B noktasına intikal ederler.

Katılımcılara BÜYÜK Ayı tarafından uyku tulumu verilir ancak çadır verilmez ve katılımcılar 2 gece farklı bölgelerde geceyi kendi hazırladıkları kış barınaklarında geçirirler.

Katılımcıların; açlık, karanlık, yalnızlık soğuk gibi hayatta kalma streslerini deneyimlemeleri ve kendi sınırlarının farkına varması sağlanır.

FAZ 4 / KIŞ Uygulaması eğitim süresi 3 GÜN / 2 GECE dir.

            Detaylı bilgi için; etkinlik duyurularımızı ve geçmiş eğitim ilanlarımızı inceleyebilirsiniz.

bottom of page